Stadia van zelfmoordgedachten

Geplaatst op dinsdag 13 november 2018 @ 21:41 , 539 keer bekeken



Door de manier waarop ik mijn zoon halverwege februari 2018 heb verloren, kom ik bij tijd en wijle iets tegen, wat een nieuw licht werpt op het mogelijke "waarom". Hoewel mijn zoon niet onder de groep suïcidale mensen valt, maar eerder de groep die impulsief tot zelfdoding besluit, waarvoor dit niet opgaat, wil ik toch de stadia van iemand met zelfmoordgedachten volgens psycholoog Roy Baumeister hier beschrijven. Het kan wellicht de mensen die er direct of indirect mee te maken hebben of gehad hebben verlichting brengen.

 

De 6 stadia die iemand met zelfmoordgedachten doorloopt volgens psycholoog Roy Baumeister:
 

Fase 1:
 

Het gevoel van tekortschieten hebben. Niet voldoen aan wat anderen verwachten of de eigen verwachtingen. Vaak perfectionistiche mensen die de lat voor zichzelf heel hoog leggen.


Fase 2:
 

Voortvloeiend uit fase 1 komt dan het gevoel zich beoordeeld en veroordeeld voelen. Dit gaat gepaard met gevoelens van schaamte, schuld, vernedering, afwijzing en waardeloosheid met de ontwikkeling van zelfhaat als gevolg.


Fase 3:
 

Verkeren in een staat van verhoogde bewustzijn. Er wordt steeds gedacht aan "hoe het zou moeten zijn".


Fase 4:
 

Het voelen van grote psychische pijn gepaard gaande met grote angst. Zelfdoding begint in deze fase aantrekkelijk te lijken.


Fase 5:
 

Cognitieve deconstructie.Uit angst of afkeer voor het verleden en de toekomst, wordt er emotieloos op het heden gefocussed. Dit tempert de negatieve emoties, maar leidt tot apathie. Het verleden speelt geen rol meer en over de toekomst hoeft de persoon zich geen zorgen meer te maken, omdat hij besloten heeft dat die er niet meer is. Dit is de voorbereiding op de dood.


Fase 6:
 

De fatale beslissing wordt nu genomen. Vanwege een totale emotionele uitputting, neemt de vastberadenheid toe. Het rationele denken verandert nu in zwart-wit denken: alles of niets, leven of dood.
 

Acute aanvallen van zelfmoordgedachten duren zelden langer dan 24 uur: het gevoel om te willen verdwijnen zal weer overgaan. Cruciaal is om deze 24 uur te doorstaan. Rationeel nadenken over zelfmoordgedachten werkt therapeutisch; het laat afstand nemen van de emoties.
 

Om een suïcidaal iemand te kunnen helpen of die persoon zichzelf te laten helpen, is het van belang om inzicht te hebben in welke fase deze persoon zich bevindt. Wat van groot belang is, maar heel vaak ontbreekt, is begrip hebben voor iemand die suïcidaal is. Ook het besef dat iemand vaak zelf niet door heeft, dat hij suïcidaal is, is van groot belang. Suïcidale mensen kunnen zichzelf vaak niet helpen door de gemoedstoestand waarin ze verkeren en hebben hulp van anderen nodig om hulp te gaan zoeken en hierin begeleid te worden.


Zoals gezegd, gaat deze fasen-theorie niet op voor mensen die impulsief tot zelfdoding besluiten. Zij worden plotseling overvallen door hevige emoties, waardoor de ervaren pijn ondraaglijk wordt en tot de beslissing om uit het leven te stappen leidt. Iets wat heel veel voorkomt bij tieners en jongvolwassenen.


Bron: Jesse Bering, psycholoog en ervaringsdeskundige


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: